A gyömbér élettani hatása

A gyömbér élettani hatásai elképesztőek

A gyömbér élettani hatása hihetetlen. Éppen ezért alkalmazzák a világ ősi tradíció évezredek óta. A gyömbér mára sem tűnt el, sőt, egyfajta reneszánszát éli. Mutatjuk, hogy miért.

A gyömbér ősidők óta használatos a konyhában és a gyógyászatban. Émelygés, gyomorfájdalom és egyéb egészségügyi problémák esetén hatékony segítség.

Az emberek jellemzően friss vagy szárított gyömbért használnak a főzéshez, és egyesek gyömbér-kiegészítőket is fogyasztanak egészségügyi előnyök miatt.

A gyömbérben található antioxidánsok és egyéb tápanyagok segíthetnek megelőzni vagy kezelni az ízületi gyulladást, egyéb gyulladásokat és különféle fertőzéseket. Továbbá, képes csökkenteni a cukorbetegség, a rák és más egészségügyi problémák kockázatát.

A gyömbér élettani hatásai

A gyömbér gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusölő és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezhet.

Csökkenti a gázképződést és javítja az emésztést

A gyömbér fogyasztása egyértelműen segíti az emésztést.

A gyömbérben lévő enzimek segíthetnek a szervezetnek felbomlani és kiüríteni ezt a gázt, ezáltal enyhítve a kellemetlen érzéseket.

Továbbá, a gyömbér jótékony hatással van a tripszin és a hasnyálmirigy-lipáz enzimekre, amelyek fontosak az emésztés szempontjából.

Ezenkívül a gyömbér elősegítheti az emésztőrendszeren keresztüli mozgást, ami arra utal, hogy enyhítheti vagy megelőzheti a székrekedést.

A gyömbér élettani hatásai közé tartozik a hányinger enyhítése

A gyömbér segíthet a reggeli rosszullét és a rákkezelést követő hányinger enyhítésében.

A gyömbér hányingerre és egyéb gyomor-bélrendszeri problémákra gyakorolt ​​hatása nyilvánvaló..

Megfázás vagy influenza enyhítése

Sokan gyömbért alkalmaznak a megfázás vagy az influenza utáni felépülésre.

A két különböző helyen lévő 300 gyógyszertári vásárló megkérdezése után a kutatók megállapították, hogy a megkérdezettek 69%-a használt gyógynövényeket, és ennek a csoportnak a többsége hatásosnak találta a gyömbért.

Bár a gyömbér volt a legnépszerűbb összetevő, néhány megkérdezett nem használta.

Fájdalom csillapítása

A gyömbér segíthet csökkenteni a dysmenorrhoeát – a fájdalmat közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt.

Gyulladás csökkentése

A gyömbér szájon át történő bevétele „szerényen hatékony és meglehetősen biztonságos” az osteoarthritis okozta gyulladások kezelésére.

Megjegyezték azonban, hogy a metaanalízisben szereplő tanulmányok kicsik voltak, és nem feltétlenül az általános populációt képviselik.

A szív- és érrendszer egészségének támogatása

Van néhány bizonyíték arra, hogy a gyömbérkivonat segíthet a szív- és érrendszeri betegségekben.

Például egy felülvizsgálat azt találta, hogy 5 g-os vagy nagyobb adag jelentős, előnyös thrombocyta-aggregációt gátló hatást válthat ki.

A szerzők elismerik, hogy az elemzésükben szereplő számos vizsgálatban nem vettek részt emberi résztvevők, vagy hogy a résztvevők száma túl kicsi volt ahhoz, hogy megbízható eredményeket biztosítsanak.

Ugyanakkor azt sugallják, hogy további kutatásokkal a gyömbér a szív- és érrendszeri betegségek biztonságos kezelési formájának bizonyulhat.

Eközben egy kis tanulmány azt találta, hogy a gyömbérkivonat csökkentette a szívbetegségek előfordulását cukorbeteg patkányok körében. A szerzők megjegyezték, hogy ez a csökkenés részben az antio-ból eredhet

Eközben egy kis tanulmány azt találta, hogy a gyömbérkivonat csökkentette a szívbetegségek előfordulását cukorbeteg patkányok körében. A szerzők megjegyezték, hogy ez a csökkenés részben a kivonat antioxidáns tulajdonságaiból fakadhat.

A rák kockázatának csökkentése

A gyömbér nem ad fehérjét vagy más tápanyagot, de kiváló antioxidánsforrás. Tanulmányok kimutatták, hogy emiatt a gyömbér csökkentheti az oxidatív stressz különféle típusait.

Oxidatív stressz akkor fordul elő, ha túl sok szabad gyök halmozódik fel a szervezetben. A szabad gyökök az anyagcsere és más tényezők által termelt mérgező anyagok.

A szervezetnek el kell távolítania a szabad gyököket, hogy megakadályozza, hogy sejtkárosodást okozzanak, ami számos betegséghez, köztük rák kialakulásához vezethet. Az étrendi antioxidánsok segítenek a szervezetnek megszabadulni a szabad gyököktől.

Egy 2013-as kísérletben a kutatók 20 résztvevőnek 2 g gyömbért vagy placebót adtak 28 napon keresztül. A résztvevők mindegyikében nagy volt a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázata.

A biopsziák kimutatták, hogy a gyömbért fogyasztó résztvevőknél kevesebb negatív változás volt az egészséges vastagbélszövetben. Ennek a csoportnak a sejtszaporodása is csökkent. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyömbér szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében.

Összegzés

A gyömbér élettani hatásai között semmilyen káros mellékhatás nem ismert – napi egy liter tea fogyasztásáig. Ugyanakkor, ha epehólyag vagy bármilyen más egészségügyi problémád van, a gyömbértea kúrád előtt konzultálj orvosoddal.

A gyömbér tea terhesség alatt is iható, de józan odafigyeléssel. A gyömbér jellemzően megkönnyíti a terhesség miatti reggeli rosszulléteket. Több tanulmány alátámasztja, hogy ez működik is. Vedd figyelembe, hogy izomélénkítő hatása miatt túladagolva akár koraszülést is okozhat. Napi 1-2 pohár teától nem lehet gond. Így még a gyömbértea fogyasztása intenzív fogysztása előtt is érdemes megvitatni az előnyöket és a kockázatokat az orvosoddal.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük